Skogså IF – Luleå SK matchrapport

Då var det dags för ännu ett derby i div 3 på anrika Åvallen. Denna gång var det Luleå Sk som stod för motståndet. Det var välfyllda läktare och fint fotbollsväder. Skogså har de senaste veckorna haft bra fart på träningarna och det har märkts att det är konkurrens om plasterna i både trupp och startelva.

Ja, det här ska bli en händelserik första halvlek. Redan i den första matchminuten kommer bollen in i LSK:s straffområde där Florian får tag i bollen och slår vidare bollen in i straffområdet där Mosie går upp och kampar om bollen, och bollen dimper till slut ner till Emil Henriksson som stöter in 1-0 till Skogså. En drömstart för Skogså IF. Men lyckan blir inte långvarig i matchminut 3 så får LSk straff, inte mycket att säga om den straffen och LSk gör också 1-1 från elva meter. I matchminut elva kommer LSK få en ny straff… I skrivande stund så sitter jag  och tittar på höjdpunkter från matchen och har sett denna situation ett antal gånger. Domaren är tvärsäker på att det är straff och att Oscar tar med handen innanför straffområdet, Jag är inte lika säker. LSK får straff hursomhelst.. Målvakten i Skogså, Baroshki tar straffen efter en jättefin räddning. Då kommer nästa kalldusch Linjedomaren tycker att Baroshki tar ett kliv ut från mållinjen för tidigt och straffen ska då gå om och LSk får en ny chans att slå in bollen från 11 meter, forwarden i LSK lägger upp bollen på nytt och skjuter, Barhoski läser straffen och räddar den.. IGEN. Återigen en kanonräddning!

En liten anekdot:

För den som kan svensk fotboll och har koll på historien så spelades matchen mellan Skogså IF – LSK den 23:e Augsuti. Samma dag, på årsdagen som en händelse som hände  Den 23:e Augusti år 2000, för  närmare bestämt 20 år sedan. Då var det en Allsvensk klubb som kvalade mot Inter borta i en direkt avgörande play-off match till Champions League. För er som inte vet handlar det om Helsingborgs IF.  I den matchen på san-siro får Inter straff där HIF-målvakten räddar straffen från Cordoba och detta i sin tur gör att HIF tar sig till CL, detta efter att ha vunnit med 1-0 på hemmaplan och spelat 0-0 på bortaplan. Målvakten hette Sven Andersson och kallas ”san-siro Sven”. Nu, exakt 20 år senare gör ”mome” detsamma fast på Åvallen och han blir straffkungen och derbyhjälten! Ett fint sätt fira årsdagen på.

Tillbaka till matchen då. Efter straffräddningarna känns det som att vi i Skogså får energi och i den 27:e matchminuten så får vi en frispark några meter in på LSK:s planhalva. Frisparken signeras Emil Henriksson, en bra frispark där David Rolen tar en viktig kamp i straffområdet som resulterar i mål, om det är David eller en LSK-Spelare som nickar in den spelar mindre roll, vi är där på plats i straffområdet och det blir 2-1 till Skogså.  Men även denna gång blir lyckan kortvarig, bara fem minuter senare är det LSk:s tur att få en frispark på ungefär samma avstånd som på Emils frispark. Bollen går i ett flipperspel i straffområdet där bollen till slut når fram till en LSK-spelare som bröstar in bollen. 2-2 står sig halvleken ut. En mycket underhållande halvlek som innehåller det mesta. Målvakten i Skogså hinner med en fin räddning på ett friläge och Oscar vidèn har fin chans på en hörna att knoppa dit den innan domaren blåser av för första halvlek.

I paus:

Här är det Alexander Birkner neass  och Hakimi som förlorar i ”kicka gris”…

Domaren hinner knappt blåsa igång andra halvlek förens Emil är framme vid LSK:s straffområde, han spelar in den till Moise Swedi som försöker ta sig förbi backen men blir upphakad och det blir och är en solklar straff. Oscar Stjernquist gör inga misstag utan sätter dit den och Skogså är åter i ledning. Resten av halvleken är en kamp och Skogsås kämparinsats förtjänar beröm. Chanser skapas åt båda håll. Skogså håller undan och vinner med 3-2. En underbar seger!

Matchen tre stjärnor

*-Moise Swedi gör en bra match och ligger bakom det mesta i anfallsväg. Han kämpar och sliter och skapar ständig oro i LSK försvaret.

**- Baroshki – Matchhjälte med två straffräddningar och gör överlag en stabil match.

***-  Då kommer vi till matchens gigant! Emanuel Swedi. Vilken lirare! En favorit på Åvallen efter matchen mot LSK. Vi alla kanske minns hans brutala hemjobb under matchen, han hamnar minst 10 meter bakom LSK-spelaren, han springer ifatt, han springer om och han snor tillbaka bollen. Det kan ha varit de snabbaste löpmetrarna som skådats på Åvallen. En talang med båda fötterna på jorden och är riktigt bra matchen igenom. Han jobbar hårt, fin teknik och är ödmjuk. Der känns som att han hade kunnat springa en halvlek till utan problem.  Sportchefen i Skogså bör se över ekonomin och köpa loss denna stjärna ;).

Vill passa på att tacka Bodens Bk för att vi får Låna Moise och Emanuel!

/Skogså Media